Sardynia. Druga pod względem wielkości wyspa na Morzu Śródziemnym (po Sycylii).
Wybrzeża wyspy, których łączna długość wynosi 1849 km, są najczęściej wysokie i skaliste z wieloma cyplami, kilkoma szerokimi, głębokimi zatokami, wieloma przesmykami i mniejszymi wyspami nieopodal brzegu. Wzdłuż wybrzeża jest zlokalizowanych wiele dużych, płytkich, słonowodnych lagun i rozlewisk.
Wyspa jest położona w klimacie śródziemnomorskim. Ponad 300 dni słonecznych oraz średnia dobowa różnica temperatur waha się pomiędzy 11° a 17°C zapewniajac przyjemnie chłodniejsze noce i bardzo ciepłe dni. W ciągu całego roku przeważającym wiatrem jest wiejący z północnego zachodu mistral. Bywa, że ten suchy i chłodny wiatr wieje bardzo mocno, ale zwykle jest łagodny i stwarza sprzyjające warunki do uprawiania żeglarstwa i windsurfingu.
Dzisiejsza kuchnia Sardynii opiera się bardziej na mięsie niż na rybach. Jest to związane z tradycją pochodzącą od pierwotnych mieszkańców wyspy – Nuorów, którzy trudnili się głównie pasterstwem. Popularnym daniem jest prosię pieczone na ognisku, które jada się z carta di musica – cienkimi plackami chlebowymi. W maju na wybrzeżu popularne jest poławianie langust, które piecze się na ruszcie z dodatkiem pietruszki.
Innymi często spotykanymi ziołami w kuchni sycylijskiej są mięta i mirt. Popularną zupą jest minestra di piselli con ricotta, czyli zupa grochowa z serem ricotta. Najbardziej znane lokalne wina to Cannonau i Vermentino. Warto spróbować też Mirto – mocnego likieru z owoców lub liści mirtu.
Wyspa Lavezzi
Piekna skalista wyspa z odcinkiem piaszczystej plazy
La Maddalena
Ciągnie się ono na długości 50 km wzdłuż północno-wschodniej części wyspy. Jest to raj dla europejskich miliarderów, którzy mają tu swoje wille i cumują jachty
Półwysep Sínis
uznawany za jeden z „najdzikszych” terenów we Włoszech, obfituje w piękne, nieskażone plaże
Archipelag Galluryjski
składający się z 150 wysp. Największym miastem archipelagu jest La Magdalena leżące na wyspie o tej samej nazwie.
Boniffacio
uważane przez wielu za najpiękniejszy naturalny port na Morzu Śródziemnym, leży w najdalej wysuniętym na południe punkcie Korsyki na szczycie klifu